Referenssi, Info

Silkkipainatus – OSAKO tutorpaidat

Silkkipainatus on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista painotekniikoista, jolla voidaan tuottaa kestäviä ja korkealaatuisia painatuksia mm. tekstiileille. Silkkipainon juuret ulottuvat muinaiseen Kiinaan, missä menetelmä kehitettiin yli tuhat vuotta sitten. Eurooppaan tekniikka saapui 1700-luvulla, ja nykyaikaisessa muodossaan silkkipainatus alkoi yleistyä 1900-luvun alussa.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKO tilasi Tyovaatetukusta T-paidat silkkipainatuksella. Paitoihin tuli rintaan kaksivärisen painatuksen lisäksi yksiväriset painatukset selkään ja hihaan. Paitoja painettiin yhteensä 150 kappaletta, joista osa oli englannin kielellä. Erilaisia seuloja painatuksille tehtiin yhteensä 7 kappaletta. Silkkipainatus on suuremmissa painatusmäärissä (+25kpl) kustannustehokas painatusmenetelmä. Se vaatii kuitenkin paljon valmisteluita ja eri vaiheita, joita avaamme hieman alla.

Silkkipainamisen vaiheet

Silkkipainaminen koostuu useista vaiheista, joista jokainen on tärkeä lopputuloksen kannalta

Painatuksen suunnittelu

Ennen varsinaista painoprosessia luodaan tietokoneella painettava design. Tämä voi olla kuva, logo tai muu visuaalinen elementti, joka tulostetaan mustalla läpinäkyvälle kalvolle.

Seulan valmistelu, valotus ja pesu

Silkkipainon ydin on seula, joka on nykyään silkin sijaan useimmiten valmistettu synteettisestä materiaalista. Seula päällystetään valolle herkällä emulsiolla ja kuivataan. Emulsiopäällysteinen seula altistetaan ultraviolettivalolle suunnitellun filmin lävitse. Valo kovettaa emulsion, jättäen valottumattomat osat pehmeiksi. Valotuksen jälkeen pehmeäksi jäänyt emulsio pestään pois, jolloin seulan läpi pääsee kulkemaan vain haluttu painettava kuvio.

Tekstiilien painaminen

Väriaine levitetään seulan läpi painettavalle tekstiilille lastalla. Väri siirtyy tekstiiliin seulan läpi vain niistä kohdista, joista emulsio on poistettu, muodostaen halutun kuvion. Tätä vaihetta voidaan tehdä useilla eri seuloilla moniväristen painatusten luomiseksi. Monivärisissä painatuksista jokainen väri painetaan siis omalla seulallaan.

Painatuksen kuivaus ja kiinnitys

Painatus kuivataan uunissa kuumuuden avulla, jotta väri kiinnittyy pysyvästi kankaaseen. Lopuksi painatus viimeistellään tarvittaessa vielä lämpökäsittelyllä, joka parantaa edelleen sen kestävyyttä.

Silkkipainatuksen plussat ja miinukset

Plussat

– Silkkipainetut tekstiilit kestävät hyvin kulutusta ja pesua, säilyttäen värit kirkkaina pitkään.
– Silkkipaino tuottaa tarkkoja painatuksia, jotka näyttävät ja tuntuvat ammattimaisilta.
– Suuremmissa painatusmäärissä +25kpl silkkipainatus on kustannustehokas painatusmenetelmä.

Miinukset

– Pienissä painatusmäärissä yksikkökustannukset voivat olla korkeammat verrattuna muihin painatusmenetelmiin.
– Moniväriset painatukset voivat olla aikaa vieviä, koska jokainen väri vaatii oman seulansa ja painamisensa. 
– Silkkipainatuksella on joitakin rajoituksia tekstiilien materiaalien suhteen. Teknisten tekstiilien materiaalit eivät välttämättä sovellu niin hyvin silkkipainettavaksi kun taas puuvillaiset tekstiilit soveltuvat siihen erinomaisesti.

Tyovaatetukku – Laadukkaat ja kestävät silkkipainatukset

Työvaatetukku tarjoaa asiakkailleen laadukkaat ja kestävät silkkipainatukset yhteistyössä T-Paitapainon kanssa. Teemme kaikki silkkipainatukset perinteisesti käsin suoraan tekstiileihin. Näin tehtynä silkkipainatuksesta saadaan mahdollisimman kestävä. Meille on tärkeää suomalaisuus ja Suomessa tehty työ, joten olemme ylpeitä voidessamme tarjota asiakkaillemme kotimaista laatua. Tilaamalla silkkipainetut yritystekstiilit Työvaatetukusta, saat vastineeksi perinteisesti käsin painettuja tekstiilejä, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

Mikäli sinulla on tarve silkkipainetuille tuotteille, niin ota yhteyttä [email protected] tai tartu alta T-Paita painatuksella tarjoukseemme. Tarjous sisältää 20 paitaa painettuna 1-väri painatuksella.